Kirjeitä vankilasta

Lähettänyt sampsa Ti, 21/01/2020 - 08:00

Afrikassa on käsite, ubuntu – syvä tunne siitä, että olemme ihmisiä vain muiden ihmisten ihmisyyden kautta. Jos haluamme toteuttaa mitään tässä maailmassa, se tapahtuu yhtä paljon muiden ihmisten työn ja saavutusten ansiosta kuin omiemme.

Näin ubuntun määritteli rauhannobelisti Nelson Mandela. Luin muutaman kirjan hänestä ja häneltä: omaelämänkerran, hänen kirjeensä vankilasta ja kolme vuotta hänen varjonaan kulkeneen Richard Stengelin Mandelan tien. Ne ovat tämän kirjoituksen lähteet. Suosittelen samaa lukukokemusta kaikille, erityisesti kiihkomielisille päättäjille.

Poliittinen retoriikka on taitolaji – toisia loukataan tahallaan ja väärinymmärtäminen on muotia

Lähettänyt sampsa Ti, 05/11/2019 - 08:27

Mölyävät ja häiriköivät, kiusaavat toisiaan, hyvä etteivät heittele kuminpalasia. Tätä on kuulemma eduskunnan täysistunto tänään.

Puhemiehet Matti Vanhanen ja Tuula Haatainen ovat peräänkuuluttaneet käytöstapojen palauttamista täysistuntoihin. Ravisteluun on aihetta.

Toisen kuuntelulle olisi hyvä antaa sijaa. Harvoin omaakaan asiaa edistää se, että sulkee korvansa vastustajan argumenteilta.

Eduskunnassa välihuudot ovat sallittuja ja jopa toivottavia. Ne on kuitenkin ajoitettava oikein ja niiden on osuttava terävästi asian ytimeen.

SK: Varainsiirtovero on silkkaa kiusaa – neljän prosentin ylimääräinen kulu vaatii pitkää sitoutumista uuteen hankintaan

Lähettänyt sampsa Ti, 08/10/2019 - 08:00

Ostin uuden asunnon Länsi-Porista. Asunto sopii entistä paremmin perheemme elämäntilanteeseen. Laatu vastaa mielestäni hintaa ja kaupat syntyivät.

Asuntoon tutustuessamme en tullut ajatelleeksi, että kiinteistön kaupasta seuraa kohtuuton varainsiirtovero. Varainsiirtovero kiinteistöstä on neljä prosenttia kauppahinnasta. En ymmärrä miksi.

Moni toinen varmasti tulee ajatelleeksi varainsiirtoveroa jo muuttoa harkitessaan. Tämä on jarru asuntomarkkinoilla. Esimerkiksi kahdensadantuhannen euron perheasunnon ostamisesta pitää maksaa leimaveroa kahdeksantuhatta euroa.

Verotuksella vaikutetaan tulevaisuuteen

Lähettänyt sampsa Ti, 10/09/2019 - 06:00

Tutkimuksen mukaan eräät huippurikkaat ovat kyllästyneet suomalaiseen verotukseen. Veronmaksajain kannanotto kertoo keskiluokassa vallitsevan samanlaisia mielipiteitä. Onko sillä väliä?

Huipputuloisilla ei liene puutetta. Tutkimuksessa haastatelluista suurin osa oli johtajia tai yrittäjiä. Huoli ylisuuresta verotuksesta olikin enemmän huolta ilmapiiristä ja kilpailukyvystä kuin omasta elintasosta.

Yritysjohtajien suunnalta on esitetty verotuksen korjaustarpeita. Teollisuutta rokotetaan korkeilla logistiikkakustannuksilla.

Oikeusvaltio vai mielivalta?

Lähettänyt sampsa Ti, 13/08/2019 - 00:00

Unkarin pääministeri Viktor Orban on naureskellut Suomelle. Mitä me muka olemme sanomaan? Meillä ei ole perustuslakituomioistuinta ja Presidentti nimittää tuomareita.

Olin eräässä työryhmässä rakentamassa nykyistä perustuslakiamme. Ehdotimme kyllä perustuslakituomioistuinta, mutta sitä ei tarvita. Eduskunnan perustuslakivaliokunta hoitaa ennakkotarkastuksen ja yleiset tuomioistuimet jälkitarkastuksen.

SK kolumni: Onko ikä vain numero, kun rahaa jaetaan?

Lähettänyt sampsa Ke, 26/06/2019 - 10:26

Olisi helppoa, jos maailma ei koskaan muuttuisi. Kehitys ei kehittyisi, työllisyysaste ja palkat olisivat aina samat. Jos vielä kaikki sukupolvet saisivat yhtä paljon lapsia saman ikäisinä.

Näin vaan ei ole. Tämä on haaste päättäjille, jotka jakavat resursseja eri väestöryhmien välillä.

Poliitikon alku pyrki kai rikkomaan tabuja ja nostamaan sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden keskusteluun (SK 10.6.). Nuoren tavoin: Provosoiden ja väärin sanankääntein. (Myönnettäköön, että sitä sattuu myös meille vanhemmille.)

SK kolumni: Lobbarirekisteri ei poista korruption mahdollisuutta

Lähettänyt sampsa Ti, 21/05/2019 - 06:10

SAK jäsenliittoineen kampanjoi hallituksen vaihtamisen puolesta 1,4 miljoonalla eurolla. Sen lisäksi liitot tukivat sadoilla tuhansilla euroilla lukuisia vasemmistoehdokkaita ja puolueita. Rahalla saa ja hallitus vaihtuu. 


Laissa  lahjonta  määritellään virkamiestä koskien seuraavas
ti: ”Virkamies, joka ottaa vastaan lahjan tai muun edun, jolla vaikutetaan tai pyritään vaikuttamaan taikka joka on omiaan vaikuttamaan hänen toimintaansa palvelussuhteessa, on tuomittava.” Poliittinen päättäjä rinnastetaan virkamieheen. 

Elämä on taistelua, ihanaa taistelua!

Lähettänyt sampsa Ti, 23/04/2019 - 08:18

Vaalit ovat demokratian suurta juhlaa. Yhdet ovat taas takana ja seuraavien vaalityö on jo käynnissä. Äänestäjiä tämä saattaa koetella, mutta niin myös ehdokkaita.

Vaalissa on aina voittajia. Toisin, kuin urheilukilpailuissa, haluan ajatella, että vaaleissa ei ole häviäjiä. Mikä tahansa on parempi kuin mitäänsanomaton joutilaisuus, totesi jo Minna Canth.

SK mielipide: Kokoomus luottaa ja välittää

Lähettänyt sampsa Su, 14/04/2019 - 07:32

Muutamassakin mielipidekirjoituksessa (SK 12.3) luottamustani ihmiseen haluttiin ymmärtää väärin. Ei kokoomus ole unohtanut duunaria tai työtöntä.

Kokoomuksen keskeisiä arvoja ovat välittäminen, mahdollisuuksien tasa-arvo ja sivistys. Haluamme pitää huolta heistä, jotka eivät siihen itse kykene.

Työllisyysasteen nostaminen on välttämätöntä niin yksilötason kuin yhteiskunnankin hyvinvoinnin kannalta. Sen puolesta puhuvat kaikki, mutta tekojen sijasta moni painaa vain jarrua.