Verotuksella vaikutetaan tulevaisuuteen

Lähettänyt sampsa Ti, 10/09/2019 - 06:00

Tutkimuksen mukaan eräät huippurikkaat ovat kyllästyneet suomalaiseen verotukseen. Veronmaksajain kannanotto kertoo keskiluokassa vallitsevan samanlaisia mielipiteitä. Onko sillä väliä?

Huipputuloisilla ei liene puutetta. Tutkimuksessa haastatelluista suurin osa oli johtajia tai yrittäjiä. Huoli ylisuuresta verotuksesta olikin enemmän huolta ilmapiiristä ja kilpailukyvystä kuin omasta elintasosta.

Yritysjohtajien suunnalta on esitetty verotuksen korjaustarpeita. Teollisuutta rokotetaan korkeilla logistiikkakustannuksilla.

Polttoaineen verotus ei riivaa vain henkilöautoilijoita. Muutaman sentin korotus diesel-veroon tuo teollisuudelle satojen miljoonien eurojen kilpailuhaitan.

Erityisesti metsäteollisuus kärsii logistiikkakulujen noususta. Metalliteollisuuden suurin huoli on sähköveron korotuksissa. Toivottavasti päättäjät ymmärtävät, että Suomi seisoo yhä kahdella jalalla, puisella ja metallisella.

Kokonaisveroasteemme on kansainvälisesti vertailtuna erittäin korkea, yli 43 prosenttia. Nykyhallituksen linjaukset uhkaavat nostaa tätä edelleen. Se on valinta. Suuri merkitys on myös valinnalla verojen välillä.

Yritysilmapiiriin ja työllisyyteen vaikuttaa eniten työn verotus. Kyse ei ole siitä, haluaako joku tehdä lisätyötä palkalla, josta marginaaliverotus vie yli puolet. Kyse on siitä, onko järkeä hankkia (lisä)koulutusta, pyrkiä etenemään uralla, yrittää ja ottaa riskejä.

Kun veroja on korotettu, päättäjät ovat luottaneet keskiluokkaan. Keskiluokka maksaa nöyrästi veronsa, ei karkaa ulkomaille, eikä muunna tulojaan kevyemmin verotettavaan muotoon. Sapettaa, mutta vaihtoehdot ovat vähissä. Duunari tekee työn ja poliitikko haluaa osansa tuloista.

Verotuksessa painopiste pitäisi siirtää työn verotuksesta erityisesti kulutuksen verotukseen. Jokainen voi vaikuttaa itse, paljonko arvonlisäveroa tai kiinteistöveroa maksaa. Pienemmästä kulutuksesta myös ympäristö kiittää. Suuremmalla nettopalkalla jokainen voisi tehdä eettisempiä valintoja.

Porin linja on sama kuin maan hallituksella. Vanhat ylijäämät on kohta syöty ja tänä vuonna tehdään 24 miljoonan euron alijäämää. Kun päättäjille paljastuu, missä kaupungin elinkeinoelämässä mennään, sukellus paljastunee vielä syvemmäksi.

Verotuksella on väliä. Porissa alijäämän kattaminen kuntaverolla tarkoittaisi yli kahden prosentin veronkorotusta. Kokemus on opettanut, että kohta sekin olisi syöty. Lopun alku?

Sampsa Kataja
Kirjoittaja on porilainen asianajaja.