SK: Varainsiirtovero on silkkaa kiusaa – neljän prosentin ylimääräinen kulu vaatii pitkää sitoutumista uuteen hankintaan

Lähettänyt sampsa Ti, 08/10/2019 - 08:00

Ostin uuden asunnon Länsi-Porista. Asunto sopii entistä paremmin perheemme elämäntilanteeseen. Laatu vastaa mielestäni hintaa ja kaupat syntyivät.

Asuntoon tutustuessamme en tullut ajatelleeksi, että kiinteistön kaupasta seuraa kohtuuton varainsiirtovero. Varainsiirtovero kiinteistöstä on neljä prosenttia kauppahinnasta. En ymmärrä miksi.

Moni toinen varmasti tulee ajatelleeksi varainsiirtoveroa jo muuttoa harkitessaan. Tämä on jarru asuntomarkkinoilla. Esimerkiksi kahdensadantuhannen euron perheasunnon ostamisesta pitää maksaa leimaveroa kahdeksantuhatta euroa.

Jos olisin tiukoilla, harkitsisin tarkkaan, tekisinkö asuntokauppaa, vaikka omat tarpeet sitä edellyttäisivät. Neljän prosentin ylimääräinen kulu vaatii pitkää sitoutumista uuteen hankintaan. Sitä ei korvata hetkessä.

Maan hallitus haluaa edistää työvoiman liikkuvuutta, ainakin puheissa. Jos se haluaisi edistää sitä myös teoissa, se poistaisi varainsiirtoveron. Antti Rinteen hallituksen ohjelmasta ei löydy viitteitä tästä.

Valtion saama verotuotto varainsiirtoverosta on luokkaa 800 miljoonaa euroa. Kiinteistöverolla kerätään kunnille noin 2 miljardia euroa.

Kiinteistövero ei vaikuta työllisyyteen ainakaan negatiivisesti. Monen ekonomistin mielestä päinvastoin. Kiinteistövero on maksettava kaikesta asumisesta ja kulun kattamiseksi kannattaa tehdä työtä.

Joskus työpaikan saaminen ja työhön ryhtyminen edellyttää paikkakunnan ja asunnon vaihtoa. Ei ole tolkkua, että työn perässä liikkumista rangaistaan verolla.

Todella harva kykenee hankkimaan uuden asunnon ilman lainaa. Veroa siis maksetaan siitä, että muuttaja ottaa lainan, kantaa riskin ja laittaa itsensä senkin puolesta likoon. Onkohan tämä kannustavaa?

Olisi viimein aika poistaa varainsiirtovero. Jos minulta kysyttäisiin, tulonmenetys korvattaisiin turhia menoja karsimalla. Säästäväisyys ei kuitenkaan ole nykypoliitikkojen suosiossa.

Sikäli kuin tulopuolella on tarvetta, korotettakoon kiinteistöveroa – tai vaikka jopa perintöveroa – tai jotain sellaista, mikä ei jarruta perheiden hyvinvointia ja työllistymistä, joka on hyvinvointiyhteiskuntamme säilymisen edellytys.

Verotus vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Välillä tuntuu, että nykypäättäjät eivät oikein muista, että heillä on tämä väline käytössä. Varojen jakaminen kiinnostaa kovasti enemmän. Niin usein käy, kun leikitään toisten rahoilla.

Sampsa Kataja
Kirjoittaja on porilainen asianajaja.