Poliittinen retoriikka on taitolaji – toisia loukataan tahallaan ja väärinymmärtäminen on muotia

Lähettänyt sampsa Ti, 05/11/2019 - 08:27

Mölyävät ja häiriköivät, kiusaavat toisiaan, hyvä etteivät heittele kuminpalasia. Tätä on kuulemma eduskunnan täysistunto tänään.

Puhemiehet Matti Vanhanen ja Tuula Haatainen ovat peräänkuuluttaneet käytöstapojen palauttamista täysistuntoihin. Ravisteluun on aihetta.

Toisen kuuntelulle olisi hyvä antaa sijaa. Harvoin omaakaan asiaa edistää se, että sulkee korvansa vastustajan argumenteilta.

Eduskunnassa välihuudot ovat sallittuja ja jopa toivottavia. Ne on kuitenkin ajoitettava oikein ja niiden on osuttava terävästi asian ytimeen.

Nyt moni edustaja kokee, että terävyyden on korvannut yleinen päällepuhuminen, usein asian vierestä. Toisia loukataan tahallaan. Väärinymmärtäminen on muotia.

Jos ei ole sanottavaa, voisi tietysti olla hiljaa. Tai jos ei osaa tiivistää, voisi odottaa omaa vuoroaan pitkällä puhujalistalla.

Eduskuntakeskustelu on teatteria, mutta ei merkityksetöntä sellaista. Suurelle yleisölle halutaan näyttää oman agendan tärkeys ja kertoa näkemyksille perustelut. Tätä ei saavuteta, jos kaikki tähtäävät vain toisen puheenvuoron sotkemiseen. Sekamelska ei edistä luottamusta demokratiaan.

Toisenlaisen näkökulman toi esiin ministeri Annika Saarikko kuunnellessaan äitiyslomaltaan kollegoidensa puheita. Tyhjänpäiväinen poliittinen jargon vieraannuttaa sekin.

Saarikko, joka myönsi olevansa syyllinen itsekin, oli kuunnellut ministeri Sanna Marinin haastattelua ymmärtämättä siitä mitään. Tuttua Porinkin poliittisilla areenoilla.

Erityisesti elitistinen ja koukeroinen kielenkäyttö vaivaa eurooppa-politiikkaa. Sopimukset ja julistukset kirjoitetaan vanhojen kaavojen mukaan välittämättä siitä, onko se tehokkain tapa viestin välittämiseen.

Euroopan keskuspankin uusi pääjohtaja Christene Lagarde ottikin agendakseen viestinnän muutoksen. EKP aikoo käydä jatkossa keskustelua siten, että tavallinenkin ihminen ymmärtää, mitä tapahtuu ja miksi.

Viime viikkoina olemme nähneet päivittäin uutiskuvia Britannian parlamentista ja sen värikkäästä puhemiehestä John Bercowista, jonka kausi päättyi viime viikolla. Muutaman kerran olen minäkin päässyt istumaan niillä vihreillä penkeillä – ja huutelemaan oppositiolle.

Älämöly kuuluu brittien poliittiseen teatteriin, mutta toisten kunnioittamisessa Bercow on ollut erityisen tarkka. Kun rajoja ylitetään, silloin saisi täkäläinenkin puhemies huutaa ”Order! Ooorder!” - ja edustajat saisivat totella.

Sampsa Kataja
Kirjoittaja on porilainen asianajaja ja varatuomari.