Oikeusvaltio vai mielivalta?

Lähettänyt sampsa Ti, 13/08/2019 - 00:00

Unkarin pääministeri Viktor Orban on naureskellut Suomelle. Mitä me muka olemme sanomaan? Meillä ei ole perustuslakituomioistuinta ja Presidentti nimittää tuomareita.

Olin eräässä työryhmässä rakentamassa nykyistä perustuslakiamme. Ehdotimme kyllä perustuslakituomioistuinta, mutta sitä ei tarvita. Eduskunnan perustuslakivaliokunta hoitaa ennakkotarkastuksen ja yleiset tuomioistuimet jälkitarkastuksen.

En ole kyllä täysin vakuuttunut perustuslakivaliokunnan roolista. Olen ollut sen jäsen. Kyllä siellä aate vaikuttaa, sanotaan mitä sanotaan. Yleensä kylläkin ristiriitaisten perusoikeuksien ylitulkintana.

Presidentin nimitysoikeus on jäänne. Siitä olisin valmis luopumaan. Oikeuslaitoksen tulisi olla täysin riippumaton poliitikoista. Sanon näin, vaikka ovat minutkin nimittäneet valtakunnanoikeuden jäseneksi.

Orbania on Suomessa jopa ihailtu. Hän on tyylikkäästi ottanut haltuunsa maansa parlamentin, median ja oikeuslaitoksen. Hän on sanonut avoimesti, että demokratia ei välttämättä sovi itäisen Euroopan maihin.

Eräät mielipidekirjoittajat ovat myötäilleet Orbanin kantoja. Kun entinen kansanedustaja ja Euroopan neuvoston valtuutettu sekä nykyinen europarlamentaarikko kyseenalaistavat oikeusvaltion merkityksen ja sisällön, olemme syvällä.

Opiskelin kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia Uppsalassa. Ihan oppikirjoista opettelimme, mitä oikeusvaltion käsite tarkoittaa. Siitä on sitovasti kansojen välillä sovittu.

Sittemmin käsitettä on täsmennytty lukuisilla konkreettisilla kirjauksilla. Euroopan neuvoston alainen Venetsia-toimikunta on laatinut yksityiskohtaisen, monikymmensivuisen listauksen oikeusvaltion määritelmästä.

Suomi on oikeusvaltiomittareilla maailman maiden kärjessä. Meillä demokratia toimii, on syyttömyysolettama, eivätkä viranomaiset toimi mielvaltaisesti. Tämä tuo kansalaisille turvaa arjessa, mutta on myös kilpailuvaltti. Kansainväliset yritykset arvostavat Suomessa eniten juurikin oikeusjärjestelmän ja hallinnon toimivuutta ja neutraalisuutta – paljon puhuttu koulutuksemme tasokin tulee vasta tämän jälkeen.

Aiemmin Etyjin valtuutettuna ja nyttemmin asianajan tehtävissä olen ollut tekemisissä sellaisten tavallisten ihmisten, yrittäjien ja journalistien kanssa, jotka haluaisivat elää oikeusvaltiossa. Kaikki ovat kuvitelleet, että Suomessa ymmärretään, mitä oikeusvaltio tarkoittaa ja miksi se on arvokas. Olen todella huolestanut, jos näin ei enää ole.

Kirjoittaja on porilainen asianajaja ja varatuomari